
داستان موفقیت مکتب خونه از زبان مصطفی حسینی مدیرعامل مکتب خونه در رویداد چامه
با آمدن کرونا خیلی چیزها به هم ریخت. تقریبا تمام کارهایی که باید حضوری انجام میشد نابود شدند. کلاسها و دورههای آموزشی حضوری هم از این قاعده مستثنی نبودند. امکان حضور در کلاسها از ما گرفته شده بود و باید چیزی جایگزینش میشد. اما وقتی به دانشگاه و مدارس نگاه کنیم میبینیم که عملا برای برگزاری کلاس در فضای مجازی آماده نبودند. تعدادی از کلاسهای مجازی که برگزار شدند هم کیفیت پایینی داشتند و فقط میتوانستند محتوای کلاس حضوری را در بستر وب بارگذاری کنند.
یک تیم جوان و خلاق از چند سال پیش فکر این روزها را کرده بودند. آنها فهمیده بودند که آموزش مجازی سال به سال وقت بیشتری را از کاربرها گرفته و رو به گسترش است. از وقت کم افراد گرفته تا مسافتهای دور و عدم دسترسی برابر به کلاسها دلایلی بود که آنها را به فکر ساخت یک سایت آموزش از راه دور انداخته بود. البته کار این تیم فقط کپیبرداری مطالب کلاسهای حضوری در فضای مجازی نبود. این تیم دورههای آموزشی آنلاین را متناسب با فضای مجازی طراحی کردند طوری که آدم انگار سر کلاس است.
مصطفی حسینی مدیرعامل سایت مکتب خونه در اولین رویداد چامه داستان موفقیت مکتب خونه را گفت. مصطفی حسینی از کرونا گفت که چطور به کمک مکتب خونه آمد تا تلاشهای چند ساله این تیم زودتر از انتظار به موفقیت برسد.

شروع کار مکتب خونه
اگر رشته شما فنی مهندسی باشد احتمالا مکتب خونه را خوب میشناسید. میخواهم داستان شکلگیری مکتب خونه را بگویم. شروع مکتب خونه به سال 90 بر میگردد که ما دانشجو بودیم. سال 2011-2012 در اصطلاح بوم استارتاپهای تکنولوژی آموزشی Ed-Tech در دنیا بود. در واقع خیلی از استارتاپهای آموزش آنلاین که میشناسید مثل COURSE A, edX, udacity در سال 2011-2012 تاسیس شدهاند.
آن زمان فضایی در دنیا بود که بر حوزه آموزش آنلاین سرمایهگذاری زیادی میشد. آن زمان در ایران وبسایت آموزشی وجود داشت اما بازیگر و وبسایت جدی نبود. اخبار دنیا را دنبال میکردیم و ایده راهاندازی رسانه دیجیتال آموزشی را داشتیم. سایتهایی مثل خان آکادمی هم از قبل درست شده و معروف بودند. خلاصه اینکه ما ایده رسانه دیجیتال آموزشی را داشتیم و دوست داشتیم که کار آموزشی در ایران انجام دهیم.
در ابتدا یکی از دوستان به اسم حامد طباطبایی از موسسین مکتب خونه که آن موقع تورنتو بود. مدیر فنی مجموعه شد. حامد وبسایت سادهای برای مکتب خونه طراحی کرد که اصلا شبیه به مکتب خونه الان نیست. سایت مکتب خونه کلا یک صفحه اصلی داشت که چند درس تعریف شده بود. چند ویدیو یک درس حساب میشد و با انتخاب درس ویدیوها ارسال میشد. این وبسایت آنقدر ساده بود که لاگین کردن و پرداختی هم نداشت.
روی سایت دو کار انجام دادیم:
1- ویدیوهای خان آکادمی که معروف بودند را همراه با زیرنویس انگلیسی به عنوان درس تعریف کردیم.
2- همزمان، هاردی از دانشکده ریاضی دانشگاه شریف به دست ما رسید. دانشکده ریاضی از قدیم از کلاسها فیلم ضبط میکردند و محتوای این هارد فیلمهای کلاس بود. ما تعدادی از دروس دانشکده ریاضی را روی سایت تعریف کردیم.
خب در اولین نسخه مکتب خونه یکسری فیلمهای دانشکده ریاضی شریف و خان آکادمی را قرار دادیم. کمی تبلیغات کرده و ترافیکی روی سایت آوردیم که سایت دیده شود.
مکتب خونه بزرگترین آرشیو محتوایی ایران!
بعد از چند ماه دیدیم همین تعداد کم به سراغ ویدیوهای دانشگاه شریف میروند. با اینکه ویدیوهای خان آکادمی در دنیا معروف است افراد راغب کمتری دارد. به خودمان گفتیم که این همان محتوایی است که مخاطب دارد و چرا همین کار را ادامه ندهیم. کار ما کار دانشجویی بود، بیزینسی نبود و ایده درآمدزایی هم نداشت. کارمان را داوطلبانه شروع کردیم. بستههایی را مخصوص ضبط فیلم آماده کرده بودیم که اگر دانشجویی به کلاس میرفت از کلاس فیلم بگیرد. مسئولیت سنگینی برای دانشجو بود که آن دانشجو باید 25-30 جلسه به موقع حضور داشته باشد. پکی که میگویم یک کوله بزرگ پوما بود که دوربین، پایه دوربین و میکروفن را شامل میشد. دانشکدهای که اول از همه کار کردیم دانشکده فیزیک، برق و چند تا دانشکده فنی مهندسی دیگر بودند.
به این شکل به صورت داوطلبانه (Voluntarily) یکسری دروس تولید شد. محتواهایی به صورت رایگان تو سایت بارگذاری میشد و آدمها استفاده میکردند. مکتب خونه کم کم با این محتواها و دروس دانشگاهی شناخته شد. بین بچههای دانشجو و فارغالتحصیل فنی مهندسی برند مکتب خونه شکل گرفت که درآمدزایی هم نداشت. بعدا این کار را به دانشگاههای دیگر مثل دانشگاه تهران، امیرکبیر و… گسترش دادیم. کار جلوتر رفته بود و تیم فیلمبردار تشکیل دادیم و به بعضی مکانها تیم حرفهای تر میفرستادیم. از دانشگاههایی مثل بوعلی همدان و صنعتی اصفهان هم دانشجوها فیلم گرفته و برای ما ارسال میکردند. نتیجه کار ما در این 9 سال؛ بزرگترین آرشیو محتوای فارسی رایگان در ایران شد. آرشیوی که 10-12 هزار ساعت ویدیو آموزشی دارد. کار بزرگی بود که هنوز هم ادامه دارد.
مسیر جدید مکتب خونه
سال 93-94 که چند سالی از فعالیت ما میگذشت، شرکت و بیزینسی شکل نگرفته بود. ایدهای از جنس درآمدزایی نبود، فقط جنس کار را دوست داشتیم و کار را دلی پیش میبردیم. چند سال بعد به جایی رسیدیم که کار بزرگ شده و هزینهها زیاد شده بود. با این که کار را خیلی دوست داشتیم خسته شده بودیم و چشم انداز گنگ بود. به این نتیجه رسیدیم که ساختار مکتب خونه را تغییر دهیم. مکتب خونهای شکل گرفت که شرکت فعلی است. موسسین اولیه مکتب خونه که خارج از کشور بودند هم از مجموعه خارج شده و مسیر جدیدی شکل گرفت. ما مکتب خونه را پیشگام (Pioneer) آموزش آنلاین قرار داده و گفتیم که آموزش آنلاین را وارد نسل بعدی کنیم.
ما دروس رایگان دانشگاهی ارائه میدادیم. این کار تو دنیا اصطلاحا ocw گفته میشد که از 10 سال قبل یعنی سال 2002-2003 شروع شده بود. دانشگاههای مطرح دنیا مثل امآیتی، استنفورد و … این بستر را فراهم کرده بودند. تمام کلاسها و آموزشهای این دانشگاه در وبسایتی به صورت رایگان قرار گرفته و افراد به راحتی استفاده میکنند. در ایران همچین بستری نبود و ما چنین بستری را تحت عنوان مکتب خونه راه اندازی کرده بودیم.
همکاری با دانشگاه تهران
سال 94 ما تصمیم گرفتیم کاری که دنیا سال 2010-2011 کرد را ما انجام بدیم که کورسرا آن را انجام داده بود. آموزشهایی ارائه بدیم که فقط ویدیو نباشد. با ویدیو دیدن تا حدی مطلب منتقل میشود اما آن آموزشی که به معنای تجربه آموزشی است منتقل نمیشود. تصمیم گرفتیم که صرفا دورههای مبتنی بر ویدیو تولید نکنیم و دورهها مثل کلاسهای حضوری دانشگاه باشد. یعنی تمرین داشته و مربی برای تصحیح پروژه وجود داشته باشد که ارزیابی کند و با ارزیابی مدرک هم داده شود. خلاصه یک شبیهسازی از فضای کلاسی یک ترم دانشگاه را به صورت مجازی و آنلاین برگزار کنیم. سال 94-95 این طرح را در تیم فنی به صورت یک وبسایت جدید توسعه دادیم.
در ابتدا با دانشگاه تهران همکار شدیم. تعدادی از درسهایی در حوزه برنامه نویسی و کدینگ بودن ارائه دادیم. اسم این دورهها را مکتب پلاس گذاشتیم. دورههای جدید نسبت به دورههای قبلی ارزش افزودهای(Value Added) دارند. دورههای مکتب پلاس را وارد حوزههای دیگر کرده و با دانشگاه شریف همکاری کردیم. دورههایی را شکل دادیم که در صورت قبولی دانشگاه مدرک داده و این همکاری با دانشگاه ادامه دار باشد.
سخت ترین سال مکتب خونه
شاید سخت ترین سال مکتب خونه سال 98 بود به دو دلیل:
1-تغییر نرخ ارز:
به دلیل جابجایی نرخ ارز از سال 97، هزینهها به طور کلی در سال 98 افزایش پیدا کرده بود. قرار بود سرمایهگذاری روی مکتب خونه انجام میشد که در زمان لازم انجام نشده بود. نتیجه این شد که ما اجبارا تعدادی از بچهها را تعدیل کردیم و تیم را کوچک کنیم.
2- قطعی اینترنت و کرونا:
در آبان 98 نیز قطعی هم برای ما اذیتکننده بود. چون یکسری از سرورهای مکتب خونه خارج از کشور بود، با قطعی اینترنت، چالش زیادی برای ما به وجود آورد. هنوز هم تبعات این قطعی ادامه دارد. اسفند 98 کرونا رسمی شد و بحث قرنطینه که آدمها تو این شرایط خانه بودند. به طور اتفاقی و عجیب تعداد ترافیک و یوزرها و تمام آمارها از اوایل اسفند چندین برابر شد.
ما خوشحال بودیم و کمی برایمان عجیب بود. برای همه ما اتفاق افتاده که کتاب یا دورهای داریم و منتظر زمان مناسبی هستیم تا کتاب را بخوانیم یا دوره را بگذرانیم. حدس میزدیم که اسفند و فروردین که بحث قرنطینه بوده و آدمها زمان بیشتری را در خانه بودند، فرصت دیدن دورهها به وجود آمده بود.
کرونا، درس بزرگ برای مکتب خونه و مصطفی حسینی
درسی که از کرونا گرفتم و تا آخر عمر استفاده خواهم کرد این بود که ما تو اسفند 98 و فروردین 99 چیزی را برداشت کردیم که زمانی کاشته بودیم و دیگران نکاشته بودند. ما سالهای قبل چیزی را پیش بینی کردیم که دیگران پیش بینی نکرده بودند. امروز هم ما باور داریم که دانشگاه شریف سی سال آینده یک دانشگاه آنلاین خواهد بود.
مکتب خونه گستردهترین رسانه دیجیتال آموزشی مجازی در ایران است که از سال90 شکل گرفت. مکتب خونه با این هدف شکل گرفت که کسی از یادگیری محروم نباشد. از سال 95 دورههایی در مکتب خونه تحت عنوان مکتب پلاس شکل گرفته و به صورت تعاملی با دانشگاههای برتر ارائه میشوند. در حال حاضر بیش از 15000 ساعت ویدئو آموزشی به صورت رایگان و با کیفیت در مکتب خونه وجود دارد.
چامه؛ محلی برای شنیدن داستان موفقیت استارتاپهای ایرانی
پست های مرتبط
25 اسفند 1401
سیدمحسن موسوی دزفولی، استادیار امپریال کالج لندن، رویداد دوازدهم
در ادامه صحبتهای آقای امیراحمد حبیبی، آقای موسوی سخنرانی کردند سیدمحسن موسوی، فارغالتحصیل…
25 اسفند 1401
امیراحمد حبیبی، مدیر فنی استارتاپ مداد، رویداد دوازدهم
پیوند علاقه و تخصص با یکدیگر، سوخت موتور خیلی از آدمها و کارهای تاثیرگذار…
25 اسفند 1401
سیاوش صفاریانپور، کارگردان و برنامهساز، رویداد دوازدهم
خلاق، مبتکر، با استعداد و محبوب شاید ویژگیهایی باشند که سخت بتوان همه را…
24 اسفند 1401
شهاب جوانمردی، مدیرعامل فناپ، رویداد دوازدهم
شاید این روزها دسترسی به دنیایی پر از تجربه، ایدههای نوین و خلاقانه کمی…