
ادعای بزرگی نیست اگر بگوییم که کودکی ما را انیمیشنها ساخته اند. شخصیتهایی که تبدیل به قهرمان کودکی ما شده بودند و گاها دوست خیالی ما. انیمیشن هایی مثل فوتبالیستها داستان مشترک تمامی پسران است. یا دختران با انیمیشنهای والت دیزنی بزرگ شدهاند. شاید بتوان گفت که آرزوی دختران رفتن به دیزنی لند است. دخترانی که از کودکی با شخصیتهای این انیمیشنها خو گرفتهاند.
شاید یکی از آرزوهای کودکی ما این بود که انیمیشنی را به سلیقه خودمان بسازیم یا اینکه شخصیت مورد علاقه خودمان به واقعیت بیاید. کمتر کسی از ما صنعت پشت پرده این جریان زیبا را شناخته است.
چهارمین رویداد چامه میزبان بابک نکویی مدیر استودیو گنبد کبود و طراح، انیماتور و کارگردان بود. بابک نکویی از سرگذشت و تاریخچه انیمیشن در دنیا گفت. صنعتی که سرگرمی بیشتر مردم را فراهم کرده است. بابک نکویی برنده جوایز بسیاری از جشنوارههای انیمیشن داخلی و خارجی شده است.
تاریخچه انیمیشن
بابک نکویی هستم و امروز در مورد خدمات انیمیشن در صنعت صحبت میکنم. همینطور در مورد محصولاتی که در ارتباط با انیمیشن ساخته میشود.
قبل از پرداختن به این موضوع کمی از تاریخچهی انیمیشن میگویم. تاریخچهای که باعث شروع خدمات انیمیشنی میشود. والت دیزنی در سال 1920 استودیو خودش را با امکاناتی حداقلی و معمولی راهاندازی کرد. آن موقع صنعت انیمیشن هنوز بال و پر نگرفته بود و خیلی وسیع نشده بود. برای همین بیشتر فعالیت دیزنی، محدود به ساخت سریال انیمیشنی میشد. آن زمان هنوز تلوزیون اختراع نشده بود، به همین خاطر انیمیشنها در ابتدای فیلمهای سینمایی پخش میشدند. سیستم به این صورت بود که بین پردههای فیلم یا بین دو فیلم انیمیشن پخش میشد.
فلیکس گربه توسط فلیشر ساخته شده و جزو انیمیشنهای محبوب آن زمان بود. دیزنی خیلی دوست داشت انیمیشنهایی بسازد که بین فیلمهای سینما پخش شود و فردی را پیدا کرد که انیمیشنهای والت دیزنی را بین فیلمهای سینمایی پخش کند. انیمیشن اسوالد خرگوش را ساخت که خیلی شبیه بود به میکی موسی که الان میشناسیم. مدتی نگذشت که با پخشکننده انیمیشن بر سر حق امتیاز اسوالد خرگوش به مشکل خورد. اینجا بود که ماجرای خلق شخصیت میکی موس به وجود آمد.

میکی موس؛ آغاز کمپانی
والت دیزنی زمانی که مذاکرهای برای افزایش حق پخش اسوالد داشت با مخالفت پخشکننده مواجه شد. پخش کننده درخواست کاهش قیمت همراه با بالا بردن سرعت را داشت. از طرف دیگر والت دیزنی به شدت کیفیتگرا بود. در نهایت با مشاجره و دعوا این ماجرا خاتمه یافت. در راه برگشت به استودیو، داستان موشی که در اتاقش بود را به یاد آورد. (والت دیزنی زمانی که به تنهایی زندگی میکرد در اتاقش موشی بود که تنهایی دیزنی را از بین برده بود) در نهایت دیزنی شخصیت مورتیمر موس را به وجود آورد. همسر والت دیزنی گفت که اسم مورتیمر برای این شخصیت خوب نیست و نام میچی را روی این شخصیت گذاشت. در نهایت میکی موس سال 1328 خلق شد.
والت دیزنی با خلاقیت بالایش به این نتیجه رسید که شخصیتش میتواند حرف بزند. مزیت رقابتی میکی موس نسبت به تمامی شخصیتهای دیگر همین حرف زدنش بوده است. پدیده دیگر این انیمیشن حرکت کردن شخصیت روی موزیک بود، پدیده ای که اکنون نیز استفاده میشود و نامش میکسینگ است. قبل از اینکه آن خاطره تلخ رو دوباره دیزنی تکرار کند، به این نتیجه رسید که داشتن مجوز و تمام حقوق مولف شخصیت؛ مهمترین دستاورد خالق اثر است.
سال 1937 دیزنی جزو پیشتازهایی بود که سینما را رنگی کرد. باز هم یک جهش تکنیکی جدید ایجاد کرد اما مورد مهم برای والت دیزنی لایسنس موش بود. تا زمانی که والت زنده بود یعنی تا حدود سال 1966 خود به جای موش صحبت کرد. با ویلی در قایق بخار در سال 1928 یک پدیده در سینماها نمایش داده شد. نام این پدیده میکی موس بود که مورد استقبال بسیار خوبی نیز قرار گرفت. این پدیده از همان ابتدا یعنی سال 1928 والت دیزنی را به سمت سرمایهگذاری بر محصولات جانبی این موش سوق داد. افراد علاقهمند به این شخصیت، دوست دارند عکس این موش بر روی لباس، کیف و … قرار بگیرد.
تا زمان حیات والت دیزنی؛ محور تمامی فعالیتهای این کمپانی، میکی موس بود. فرم میکیموس نیز فرم سادهای بود که تبدیل به نشان تجاری استودیو والت دیزنی شد.

خلق دیزنی لند
حالا دلیل توضیح دادن من از این تاریخچه چیست؟ میخواستم منبع درآمد اصلی کمپانی والت دیزنی را بگویم که از فروش محصولات جانبی بود. ایدههای ابتدایی و پیش پا افتاده نیز به ذهن افراد کمپانی والت دیزنی میرسید. به طور مثال این افراد به قطار عروسکی علاقه داشتند. وارت کیمبال که یکی از انیماتورهای معروف والت دیزنی بود زمانی قطارهای ماکت درست میکرد. قطار بزرگی درست کردند که دور استودیود حرکت میکرد و افراد میتوانستند روی واگنهای این قطار نشسته و بچرخند. والت دیزنی تصمیم گرفت که این قطار را به پارک روبروی استودیو منتقل کند که مردم نیز استفاده کنند.
زمان پیادهسازی این طرح، ایده دیگری به ذهنشان رسید که غرفههایی برای خرید ایجاد کنند. وقت پیادهسازی این ایده گفتند که چرا در پارک کوچک فعالیت داشته باشیم. زمینی بزرگی را بخریم که در آنجا دنیا والت دیزنی را بسازیم و غرفهها تبدیل به شهرک شوند. شروع به ایدهپردازی کردند و در نهایت دیزنی لند خلق شد با المانهایی که در انیمیشنهای دیزنی بود. دیزنی لند تبدیل به پردرآمدترین بخش کمپانی شد. روزی که والت دیزنی در سال 1966 فوت کرد، مشغول walt disney world (جهان والت دیزنی) بود. زمینهای زیادی را برای به وجود آوردن این جهان خریده بود. از زمان خلق میکی موس 92 سال گذشته است. حتی در حال حاضر نیز شخصیت میکی موس در سطح مد پرفروش بود. چه محصولی را باید طراحی کنیم که بعد از گذشت یک قرن نو باشد و به روی محصولات جانبی ما نقش بندد.
همینجا بحث دیزنی را کنار میگذارم. انیمیشن و شخصیت پردازی مثل چاه نفت است. یعنی اگر ما شخصیت محبوبی را خلق کنیم 100 سال بعد نیز میتواند درآمد داشته باشد. انیمیشن این قابلیت را دارد که تبدیل به جریان پردرآمد شود. نه صرفا با ساخت انیمیشن و سریال، بلکه با هزاران هزار محصولات جانبی که به وجود میآید.
انیمیشن در ایران
من میخواهم نقدی به وضعیت تولید انیمیشن در ایران داشته باشم.
چرا انیمیشن در ایران پیشرفت نمیکند؟
اصلا بحث پیشرفت کردن در انیمیشن ایران چیست؟ و در کجا شکل میگیرد؟
چه اتفاقاتی می افتد که ما بگوییم انیمیشن صنعتی، پیشرفت کرده است یا خیر؟
صنعت انیمیشن در ایران ساختار دولتی دارد و سفارشدهنده دولت است. به همین دلیل هیچوقت پیشرفت قابل توجهی نخواهد داشت برای اینکه تبدیل به کسب وکاری شبیه به والت دیزنی با این گستردگی شود.
یک تولیدکننده دولتی از تهیهکننده درخواست انیمیشنی با کمترین هزینه ممکن میکند. اصلا اگر این مورد را نخواهد، یک تهیه کننده سود اصلی خود را از کجا به دست خواهد آورد. تهیه کننده سود اصلی را از ساخت انیمیشن به دست میآورد و هیچ کاری با محصولات جانبی نخواهد داشت. اگر تهیه کننده سریعتر انیمیشن را بسازد زودتر به پول خواهد رسید. در ضمن اگر تهیه کننده پول کمتری را خرج کند باز هم سود بیشتری به دست خواهد آورد. این به صورت قانون درآمده که تهیه کننده سریعتر و ارزان انیمیشنی را بسازد. سریع و ارزان ساختن باعث انیمیشن بی کیفیتی خواهد شد.
نکته دوم، چه رقیبی وجود دارد که باعث بالا بردن کیفیت شود؟ تهیه کننده با ساخت یک انیمیشن سریالی با کدام سریال یا بازار رقابت میکند؟
تمام فعالیتهای یک تهیهکننده، رضایت سفارش دهنده است. سفارش دهنده نیز معمولا انیمیشنی را سفارش میدهد که صرفا به مدیری نشان دهد که برای فلان موضوع کاری انجام شده است. پس بحث بازار و رقابت وجود ندارد. وقتی محصول بی کیفیت است پس بازاری نیز وجود ندارد که انیمیشن در آن بازار محک بخورد. نتیجه کار تولید شخصیتهایی میشود که ماندگار نیستند.
چند سال است که انیمیشن داریم؟ 70 سال. کدام شخصیت انیمیشنی ایران برای شما ماندگار شده است؟ خیلی کم. 70سال است که انیمیشن داریم اما دو تا شخصیت نداریم که نام ببریم. نام نمیبریم اما بعضی از شخصیتهای ما نیز به بی کیفیتی معروف هستند. بعضا میگویند که شخصیت داریم؛ کلاه قرمزی. خب کلاه قرمزی که شخصیت انیمیشنی نیست، شخصیت عروسکی هستند.
راهکار انیمیشن ایران
به هر حال هیچ راهی نیست در این ماجرا. اگر میخواهیم که وارد انیمیشن صنعتی شویم و کیفیت انیمیشن صنعتی را بالا ببریم باید راه درستی را طی کنیم. باید وارد بازار انیمیشن جهانی شویم. یعنی هر چیزی که میسازیم باید به فکر این باشیم که این محصول را بیرون از ایران نیز به فروش برسانیم. بچه های دنیا انیمیشن های ایران را ببینند.
اگر این کار را نکنیم انیمیشن ایران همیشه در این کیفیت میماند. چرا از والت دیزنی مثال میزنم؟ چون والت دیزنی این راه را رفته دیگر نیازی نیست که ما به دنبال پیدا کردن راه باشیم.
بنابراین راه بقا و راه موفقیت در انیمیشن ایران رسیدن به شخصیت پردازی خوب و با کیفیت است و پخش در سطح جهانی.
چامه؛ محلي براي شنيدن موفقيت استارتاپهای ایرانی
دیگر روایتها
25 اسفند 1401
سیدمحسن موسوی دزفولی، استادیار امپریال کالج لندن، رویداد دوازدهم
در ادامه صحبتهای آقای امیراحمد حبیبی، آقای موسوی سخنرانی کردند سیدمحسن موسوی، فارغالتحصیل…
25 اسفند 1401
امیراحمد حبیبی، مدیر فنی استارتاپ مداد، رویداد دوازدهم
پیوند علاقه و تخصص با یکدیگر، سوخت موتور خیلی از آدمها و کارهای تاثیرگذار بوده…
25 اسفند 1401
سیاوش صفاریانپور، کارگردان و برنامهساز، رویداد دوازدهم
خلاق، مبتکر، با استعداد و محبوب شاید ویژگیهایی باشند که سخت بتوان همه را…
24 اسفند 1401
شهاب جوانمردی، مدیرعامل فناپ، رویداد دوازدهم
شاید این روزها دسترسی به دنیایی پر از تجربه، ایدههای نوین و خلاقانه کمی…